woensdag 1 september 2010

Ontwerpproces

Heel vaak krijg ik de vraag "Hoe kom je nou tot die vorm?" of "Hoe begin je met je ontwerp?" en meer vragen in die trant. Graag geef ik antwoord op die vraag aan de hand van een voorbeeld, namelijk de hanglamp Daisys, ontworpen voor AAN-UIT

Ik begin met ontwerpen door een fascinatie voor een bepaalde vorm of materiaal, in dit geval de vorm van een cadeau-strik die ritmisch is opgebouwd. Daarna ga ik spelen met de vorm, bekijken wat ik er mooi aan vind (herhaling), kijken naar de eigenschappen van het materiaal (sterker op z'n kant dan horizontale banen), eigenschappen van het licht op de vorm (een verloop van licht, het licht wordt naar buiten toe steeds donkerder), enzovoorts. Uiteindelijk kom ik zo op een eerste ontwerp.

Na het maken van modelletjes op schaal, maak ik een prototype 1:1. Deze bekijk ik goed; wat vind ik mooi, wat niet, wat werkt wel, wat werkt niet. De mooie elementen probeer ik te versterken, zoals de hoogte van de flappen die zorgen voor een diepe kuil naar het midden van de lamp. De minder mooie elementen verbeter ik, zoals de slordigheid van de flappen die bij elkaar komen; na het ontwerp van een bovenplaatje is dit beeld veel rustiger en netjes.

Tot slot kijk ik naar het geheel, wat moet het uitstralen, wat niet. Daisys moest chique zijn en geen goedkoop bouwpakket lijken, waardoor de keuze is ontstaan tot een kap om de lamp heen. De keuze van de kleur is ook gebaseerd op deze uitstraling, namelijk chique en geen jaren '60 lamp, dus klassiek zwart en wit in plaats van kleuren als groen of oranje.

De volgende foto's geven een inzicht in het ontwerpproces van de lamp:
Strik als beginpunt
Een kwartslag gedraaid
Repetitie van de vorm tot bloem
Mini-model met lichteffect
Onderdelen door de snijplotter
Simpele bevestigingstechniek
Bevestigen aan middenring
Detail bevestiging
Model 1
Model variatie
Model variatie
Gekozen model
Model met kap er omheen
Ontwerp van het metalen bovenplaatje
Definitieve "Daisys" met witte kap

Geen opmerkingen:

Een reactie posten