donderdag 25 november 2010

Afstuderen (update)

De analyserende fase is afgerond, de conclusies zijn getrokken en zijn toegepast op het Voorlopig Ontwerp. Hoe dan? Nou zo:

Ik heb het transferium geanalyseerd op looplijnen, zichtlijnen, weersinvloeden, buslijnen en de toekomstige tramlijn. Met deze gegevens het ik de locatie heringericht.

De looplijnen die uit de analyse kwamen heb ik gebruikt voor de vorm. De vorm is letterlijk ontstaan door de looproute, want de plekken waar het meest gelopen wordt zijn het laagst gelegen in het volume. Oftewel: de stroming van lopende mensen heeft als het ware de vorm uit het volume gesleten.
Verder komt er een kopstation voor de tram, waardoor er één zijde van de driehoek volledig wordt gebruikt voor de  tram en één zijde voor de bussen.
Tot slot heb ik het weer een rol laten spelen in het ontwikkelen van de vorm. Aan de zijde waar de wind vandaan komt is een gestroomlijnd volume waar de wind overheen blaast en je onder kunt schuilen voor de wind en regen. De zijde waar de zon het meest op schijnt loopt geleidelijk omhoog richting de shiheuvel die erachter ligt. Op deze zonne-heuvel is er uitzicht op het plein en gaat door het volume op in zijn omgeving.

Door de variaties in hoogte in het glooiende volume, heb ik van een open, vlakke, kille, winderige plek, op een subtiele manier een behaaglijker plein gecreëerd.

Er zijn nu een aantal bepalende factoren aan bod gekomen vanuit waar de vorm is ontstaan, maar voor het verdere ontwerp wil ik nog een factor aan bod stellen. En dat is de sportomgeving. Het transferium ligt te midden van een sport en recreatie gebied. Deze sportomgeving wil ik van invloed laten zijn op de vormgeving. Een sportelement wat ik wil toepassen is de belijning zoals in sporthallen of de hardloopbaan van atletiek. In sporthallen zijn er verschillende kleuren voor verschillende sporten. En op de hardloopbaan worden de sporters geholpen of zelfs gedwongen het parcours tussen de lijnen te volgen. 

Voor de verdere inrichting van het plein/transferium wil ik ook een interactief verlichtingselement ontwerpen, waarvan de eerste aanzet te zien is in de animated gif hieronder. Hoe ik het sportelement toepas en hoe het verlichtingsobject er uit komt te zien, vertel ik in de volgende update.

    

Geen opmerkingen:

Een reactie posten