donderdag 19 mei 2011

Kringloopatelier "De Loop der Dingen"

Afgelopen vrijdag en maandag heb ik samen met 19 andere kunstenaars/ontwerpers deelgenomen aan de masterclass voor het Kringloopatelier "De loop der dingen"

Een euh..? Wat? Voor het kringloopwattes?

Een masterclass is volgens Wikipedia: een les of cursus die wordt gegeven aan leerlingen in een bepaald vakgebied. Het verschil tussen een masterclass en een gewone les is dat bij een masterclass de leraar een student per keer voor zich vraagt en bepaalde opdrachten laat uitvoeren of het eerder gemaakte huiswerk bespreekt. De overige studenten (en soms ook andere toeschouwers) kijken dan toe.

In de kunstwereld worden er regelmatig van die masterclasses gegeven als er een opdracht is waarvoor er een kunstenaar wordt gezocht. De opdrachtgever kan op die dag(en) uitleg geven, brainstormen en kijken wie er uiteindelijk het best bij de opdracht past om hem uit te voeren. Mijn eerdere project "Landschappelijke stekjes" is op die manier bijvoorbeeld verlopen.

Het kringloopatelier ‘De loop der dingen’ is een community art project in de Rivierenwijk in Deventer. Bewoners, kunstenaars en ontwerpers werken samen om waardeloos geworden spullen te transformeren tot waardevolle producten en kunstobjecten. Het team bestaat uit tien kunstenaars en ontwerpers.
 
Op gezette tijden kunnen bewoners uit de Rivierenwijk gebruikte spullen inleveren bij het kringloopatelier of worden spullen opgehaald. Daarna worden de objecten gedemonteerd tot basismateriaal. Een trui wordt weer wol en van een kast worden planken gemaakt. Deze ‘doe-het-zelf-materialen’ worden geordend en geëtaleerd. Het ‘spelen’ met onderdelen of de verhalen achter de spullen kunnen aanleiding zijn voor nieuwe ideeën, inzichten of vormen, met als resultaat waardevolle producten en kunstobjecten.

Daarvoor heb ik dus samen met nog 19 kunstenaars een masterclass gevolgd onder leiding van Ida van der Lee (kunstenaar en oprichter van het kringloopatelier).

De vrijdag kregen we informatie over de wijk en het initatief en doel van het kringloopatelier. We deden verschillende oefeningen en onderzoeken. Maandag moesten we ons eigen idee presenteren over wat je insteek is voor het kringloopatelier. Ga je kunst maken? workshop geven? wandeling? festival? mensen van buitenaf naar de rivierenwijk brengen? of mensen van de rivierenwijk naar buiten presenteren? mensen onderling elkaar laten kennen?

Mijn insteek was om samen met de bewoners van het ingezamelde kringloopatelier een echt designproduct te maken om vervolgens in winkels als studio hergebruik en gaafhergebruik.nl te verkopen. Mijn rol als ontwerper is met het bestaande materiaal aan de slag te gaan om te kijken wat er mogelijk is en een workshop te geven om te laten zien hoe het te produceren is. 

Het zijn nog geen vastomlijnde ideeën die werden gepresenteerd, maar meer om aan te geven waar je heen wilt als ontwerper met het project. 

Uiteindelijk werden er na die maandag maar 10 ontwerpers geselecteerd die dit jaar het team vormen voor het Kringloopatelier. Waaronder ik!

Wanneer en hoe alles exact gaat lopen weet ik nog niet, maar zodra het van start gaat of er een ontwerp is laat ik het weten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten