donderdag 28 juli 2011

Gereed maken van het Kringloopatelier

Weet u nog? Het kringloopatelier? Dat van die masterclass, waarbij er uiteindelijk 10 ontwerpers overbleven?

Het kringloopatelier ‘De loop der dingen’ is een community art project in de Rivierenwijk in Deventer. Bewoners, kunstenaars en ontwerpers werken samen om waardeloos geworden spullen te transformeren tot waardevolle producten en kunstobjecten. 

Het team bestaat uit tien kunstenaars en ontwerpers die in september gaan beginnen. Er zullen ontwerpers zijn die zich voornamelijk richten op het maken van mooie producten (waaronder ik), ontwerpers die zich richten op het geven van workshops, voorstellingen of activiteiten in de wijk, ontwerpers die zich meer bezig houden met grote bouwprojecten of juist fotografie en een filmmaker die alles vastlegt en het monteert tot bruikbare filmpjes dat laat zien wat het Kringloopatelier doet. Doordat elke kunstenaar zijn eigen kwaliteit inzet hebben we een sterk team om het dit jaar tot een succes te maken.

Het kringloopatelier zat al gevestigd aan de Dommelstraat 4 en heeft voor dit jaar ook het naastgelegen pand nummer 6 tot de beschikking gekregen. Vorig jaar zijn er veel spullen verzameld en is er hard gewerkt in de te kleine locatie. Nu we er een pand bij hebben gekregen kunnen de functies beter verdeeld worden, zodat er weer een werkbare ruimte ontstaat.

Samen met Marije Groosjohan heb ik 3 dagen het Kringloopatelier aangepakt zodat het werkbaar is als atelier als we straks van start gaan: Het pand aan nummer 6 wordt de "schone ruimte", hier worden workshops gehouden en is de ontmoetingsplek voor lunches en gezamelijke besprekingen. De keuken zit hier ook en op de bovenverdieping een kantoor en showroom.
Het pand aan nummer 4 wordt de "vieze ruimte". Deze ruimte was vorig jaar al in gebruik, waardoor alle spullen daar al verzameld zijn. Die spullen worden gesorteerd en gedemonteerd tot basismateriaal. De ruimtes zijn hier ook naar ingedeeld: er is een houtopslag, textiel opslag, grove materialen, kleine materialen op kleur, etc. Naast de opslag van materialen kan er in dit pand ook direct gewerkt worden met de materialen en is er een naaiatelier.

Door die dagen bezig te zijn in het atelier en het materiaal door je handen te hebben laten gaan, kwamen de eerste ideeen al voor producten.. Hopelijk hebben we dan ook snel een aantal producten, zodat we ermee naar buiten kunnen treden.
Na deze dagen was het nog niet helemaal af, maar wel werkzaam zodat we er met het hele team een invulling aan kunnen geven.

Op mijn blog lees je mijn bijdrage als een van de tien ontwerpers van het Kringloopatelier, maar wil je het Kringloopatelier zelf volgen, volg ons dan via Facebook of Twitter.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten